Her genç girişimci fikirlerini hayata geçirmek istemekle birlikte birçok hatayı da beraberinde getirir. Bazen bu hatalar geleceklerini veya girişimlerini etkileyecek kadar büyük olabilir. Bu nedenle girişimcilerin sıkça yaptığı hatalara değinerek, bu doğrultuda neler yapılması gerektiğini sizler için sıraladık.

İş Planı Yapmamak

İş planı; fikrinizin uygulanabilir ve sürdürülebilir olup olmadığını gözden kaçırabileceğiniz durumların da farkına vararak değerlendirmenizi sağlar. İş planı yapmadan bir işe girişmek, planını çizmeden bir ev inşa etmeye benzer.

Bazı girişimciler fikirleri hayata geçtiği takdirde insanların bir şekilde onu kullanacağını hayal eder. Fakat hangi işi yaparsanız yapın, iş hayatınızın uzun soluklu olabilmesi için iyi bir iş planı ve hedef kitleniz ile bir bağ kurmalısınız. Çoğu genç girişimci işe başladığı bu noktada hataya düşmekte, plan yapmamaktadır. Bu süreçte iş planını oluşturup organize çalışmak gereklidir. Bu sizi ve girişiminizi ileriye taşıyacak adımlardan bir tanesidir.

Ürün, Pazar ve Rakip Analizi Yapmamak

Ürün veya hizmetiniz gerçekten bir sorunu çözüyor, bir ihtiyacı karşılıyor mu? Evet ise, bu ürün veya hizmet için hali hazırda bir pazar var mı, yoksa bu pazarı siz mi oluşturacaksınız? Eğer pazar varsa önümüzdeki 5 yıl içerisindeki farklı aşamalarda rakipleriniz kimler olacak ya da kimler olabilir?

Girişimciler iş planı yaparken bu analizleri dahil edip, bu gibi sorulara cevap veremiyorsa işe başlamadan vazgeçmelidir. Çünkü pazarı ve rakipleri bilmeden başlanan iş, uzun soluklu olmayacaktır.

Amacını Belirleyememek

Birçok şirket neden var olduğunu, tüketicilerin hangi ihtiyaçlarını karşıladığını tam olarak bilmeden iş yapmaya devam eder. Çoğu girişim ise sadece para kazanmak için kurulmuş olup bir amaç hedeflememişlerdir. Evet, genel olarak iş yapmanın temel amacı para kazanmaktır ancak bu tek hedef olmamalıdır. Girişimcilerin işi büyütme, müşteri memnuniyeti kazanma, ürün gamını ve kalitesini artırma gibi yan amaçları da olmalıdır.

Hukuki ve Mali Konulara Gerekli Önemi Vermemek

Hangi ülke sınırları içerisinde iş yapıyorsanız, sizi ilgilendiren tüm hukuki ve mali konulara hâkim olmalısınız. En azından temel konuları bilmeniz, bu konuda bir bilgiye ihtiyacınız olursa dereden öğrenebileceğinizi araştırmanız olmanız gerekir. İstemeden de olsa atacağınız küçük yanlış bir adım, üstesinden gelemeyeceğiniz cezalarla karşılaşmanız anlamına gelebilir.

Aynı Anda Her İşi Yapmaya Çalışmak

Girişimcilerin yaptığı en büyük hatalardan biri tek başına her şeyi yapabileceklerine inanmalarıdır. Her şeyi yapmaya çalıştığınızda işleri olması gerektiği şekilde yapamayacak, aldığınız sonuçlar sizi tatmin etmeyecektir. Her girişimcinin öne çıkan birkaç yeteneği bulunur. Yapılması gereken bu yetenekleri sonuna kadar kullanmak ve diğer konularda da yardıma başvurmaktır. Bu nedenle çevrenizi sizin zayıf olduğunuz konularda başarılı olan kişilerle donatın. Büyük şirketler bu şekilde başarılı olurlar, her şeyin uzmanı olmaya çalışarak değil.

 Büyük Resmi Görememek

Pek çok girişimci gündelik işlere veya üretim sürecine o kadar kendini kaptırırken çevresinde neler olup bittiğini gözden kaçırabiliyor.

Siz çok zaman alan ama aslında çok önemli olmayan bir konuya fazlasıyla odaklanmışken

, diğer konularda geri kalabilir, büyük fırsatları gözden kaçırabilir, rakipleriniz yeniliklerle pazarı değiştirebilir ve hatta değişen ekonomik koşullar artık söz konusu işi yapmak için uygun olmayacak hâle gelebilir.

Girişiminizdeki öncelikli göreviniz ne olursa olsun kendinize nefes alacak, her şeye dışarıdan bakarak durumları değerlendirecek zaman ve imkân yaratmak olmalıdır.